EVO KOJE MAČKE ŽIVE NAJDUŽE: Osim rase, računaju se i OVI FAKTORI
Mačka, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Guinness World Records

Saznajte

EVO KOJE MAČKE ŽIVE NAJDUŽE: Osim rase, računaju se i OVI FAKTORI

Najkraće žive sfinks mačke, a evo koja će biti vaš dugogodišnji kompanjon

Objavljeno: 15:53h

Kada nabavljate kućnog ljubimca sigurno nikada ne razmišljate o teškom trenutku večnog rastanka. Svaki vlasnik želi da njegov pas ili mačka što duže budu sa njima.

A kada su u pitanju mačke, istraživači su otkrili koliko prosečno živi koja rasa mačaka. Istraživanje je sprovedeno samo na području Velike Britanije, ali su podaci uglavnom primenljivi i širom sveta.

Njihovi podaci pokazuju da će burmanske i birmanske mačke verovatno živeti najduže (preko 14 godina), dok će sfinks mačke živeti najkraće, nešto više od šest godina. Sijamske će živeti oko 11, a bengalske oko 8 godina.

Podaci istraživanja su važni za potencijalne vlasnike, razne organizacije koje se bave udomljavanjem mačaka i veterinare.

Mačka
foto: Instagram/nala_cat

- Ono što radimo jeste da dajemo određeni nivo statističke sigurnosti vlasnicima mačaka, dok se pre o tome koliko dugo prosečno žive samo nagađalo - rekao je Dan O‘Nil, koautor studije sa Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC) za Guardian.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Feline Medicine and Surgery i zasnovana je na podacima 7.936 mačaka koje su bile registrovane da žive na području zemlje. Tačnije, analizirali su one koje su preminule između 1. januara 2019. godine i 31. marta 2021. kako bi izračunali prosečnu starost.

Prema podacima, ženke koje su kastrirane i mešanke trebalo bi da žive najduže.

Podaci su pokazali da je prosečni životni vek za mačke koje su preživele prvu godinu još 11,7 godina. Postoji razlika između polova: ženke će prosečno živeti još 12,5 godina, dok se za mužjake može očekivati 11,2 godine.

Otkrili su i da su mačke koje su mešanci ili mešavine više rasa (što je 88 odsto analiziranih) imale duži životni vek od čistokrvnih rasa, i to za oko godinu i po dana.

- Ako neko želi da ima mačku koja će duže živeti, naša statistika pokazuje da je najbolje da u tom slučaju uzme ženku koja je mešanka - dodao je O‘Nil.

Podaci su takođe pokazali da nekastrirane mačke imaju kraći životni vek, a one koje imaju optimalnu težinu žive duže od onih koje imaju višak ili manjak kilograma, prenosi Jutarnji.hr.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/24sedam/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.